Wednesday, April 29, 2009

A inceput campania electorala. Pentru a fii alesi, politicienii ar face orice!

Nici un muritor nu are dreptate! sofism sau paradox?

Explicatie:
-paradox: o afirmaţie, un argument sau o situaţie auto-contradictorie sau contra-intuitivă(se contrazice pe sine si nu poate fi demonstrat ca adevar sau falsitate)
-sofism: un paradox aparent, dar care poate fi demontat ca fiind adevarat sau fals


E adevarata afirmatia sau e falsa?

Daca am dreptate si toti muritorii nu au dreptate atunci nici eu nu am dreptate deoarece sunt muritor, deci nu putem spune daca e adevarata sau falsa aceasta afirmatie.

Cum am devenit filosof(o poveste haioasa)

Azi dimineata m-am intalnit cu o veche cunostinta pe strada, o profesoara pe care am cunoscut-o cu nulti ani in urma intr-o excursie la mare in statiunea Navodari(la Vila Delfinul, pentru cine isi aminteste)si cum se obisnueste cand doua cunostinte care nu s-au vazut de mult a inceput sa ma interogheze despre viata mea de acum(stiti voi, intrebari de genul "ce faci?", "ce fac parintii? "unde esti la facultate?", etc). La intrebarea "unde esti la facultate?" i-am raspuns cu o voce stanjenitoare:
-Pai... la filosofie!? In acest moment a inceput sa zambeasca si mi-a spus pe un ton neserios:
-Eram sigura! inca de cand te-am cunoscut erai un mic filosof(si radea in continuare). In acest moment m-am enervat, dar am continuat sa zambesc(pentru ca nu e frumos sa repezi o persoana mai in varsta pe care nu ai vazut-o de mult)

-Da...posibil!? zic eu negru de furie, dar ce te face sa spui asta?
-Nu mai ti minte???,si incepe sa rada in hohote

-Nu!! pentru ca am fost mic si prost in excursia aia, zic eu rautacios si ca sa ma razbun comand cea mai scumpa bautura de la cofetaria unde am intrat ca sa depanam amintiri
-Sti tu...intrebarea aia pe care mi-ai pus-o...si acuma rad impreuna cu mama si soramea(care au fost si ele in excursie). Acum devin curios dar si nerabdator si o intreb scurt:
-Ce intrebare?
-Cum!!! nu mai ti minte? Stai sa-ti spun intreaga poveste si poate iti amintesti(imi pun mainile in cap si o ascult cu nerabdare)
-Mai ti minte ca tu erai cel mai mic din grup si ca toti aveau grija de tine sa nu te ineci ca nu stiai inota?(eu aprobam din cap, desi nu imi aduceam aminte tocmai asa) ...
In ultima zi am observat ca erai foarte tacut si de fiecare data cand intrai in apa bagai degetele in mare si dupa aia in gura devenind dintr-o data foarte curios de gustul apei. De fiecare data cand faceai asta iti spuneam si eu si ceilalti sa nu mai faci asta ca in apa sunt microbi, iar tu ma completai si spuneai hotarat:"si sare!, dar continuai sa bagi degetele in gura(avean 8 anisori, imi era permis nu?)La un moment dat m-ai intrebat cu o mirare si o dorinta arzatoare de a afla secretul Marii Negre:

"-Cine a pus sare in mare?"

Asa am devenit eu filosof?! P.S.

Mare mi-a fost mirarea cand am auzit ce prosti am debitat cand eram mic, dar totusi am fost mic si prost!(i-am replicat profesoarei)=))


Tuesday, April 28, 2009

Balanta mea. are zodiacul dreptate!?

Azi gasesc in ziarul pe care il citesc in fiecare zi primul zodiac care corespunde cu starea mea de spirit dupa cativa ani buni:

"Vei deveni deosebit de recalcitrant astazi, caci mai toti par sa va enerveze prin a va controla fiecare gest si actiune. Aceasta ingradire a libertatii dumneavoastra vi se pare un adevarat atac la persoana si cu siguranta va veti revolta intr-o maniera mai putin asteptata de catre cei din jur" cu specificatia ca ma simt asa in fiecare zi nu doar astazi!

Thursday, April 23, 2009

De ce sa ma sinucid?


Unii ar gasi mai multe motive, cum ar fii esecul(in dragoste, in afaceri, imposibilitaeta de remarcare si afirmare), disgratia fata de lume si viata, depresia, inperfectiuna corpului, problemele familiare, izolarea de societate, boala necrutatoare, exibitionismul, trairile intense sau mai simplu spus "li s-a urat cu viata" si alte motive banale pe care orice om le traieste la un moment dat. Altii sunt impotriva sinuciderii, considerand pacatul cel mai mare posibil deoarece viata omului e nepretuita, desi tot ei recunosc ca omul are drept de viata si de moarte asupra lui insusi. Abordez acest subiect deoarece in saptamanile trecute o cunostinta s-a sinucis aruncandu-se de la etajul 4 deoarece suferea de o boala necrutatoare si nu dorea ca familia dansului sa SUPORTE UN TRATAMENT COSTISITOR care, de fapt, nu ar fii avut nicio finalitate.
Oare a facut ceea ce trebuia sau nu?
Urmarea nu cred ca e cea asteptata de sinucigasul nostru, deoarece a lasat in urma o sotie inebunita din cauza celor petrcute care va ramane un om labil psihic toata viata, doi copii care nu pot da ochii cu societatea, probabil din imposibilitatea de a explica gestul tatalui lor.
Parerea unui om prost: Nu stiu nimic despre moarte sau despre viata tuturor oamenilor pentru a ma pronunta in favoarea sinuciderii sau in defavoarea sa, dar pot sa spun de ce nu m-as sinucide si de ce m-as sinucide. Avand in vedere ca am trecut prin anumite situatii extreme(care au avut influenta in viata mea), imi recunosc limitarea gandirii(adica sunt prost) si am fost si bolnav cand am fost mic, pot sa ma pronunt ca exista un singur motiv pentru care m-as sinucide(il spun mai tarziu). Unii considera ca viata omului e nepretuita, si are un sens, un destin, s.a. dar eu cred ca n-are mici o valoare sociala, pentru ca ce inseamna viata omului? si ce se intampla cand cineva moare?, ei bine, viata merge mai departe cu sau fara decedatul, numai ca moartea lui are o influenata de multe ori proasta asupra societatii(cu atat mai mult la o sinucidere). Atunci, daca viata ta nu are nici un rost de ce sa mai traiesti?(ma intreb eu ca un prost). Ei bine, de aia as zice eu de obicei, dar acum cred ca trebuie sa aduc niste argumente. In primul rand vreau sa ma adresez persoanelor disperate, care au avut o multime de esecuri de orice fel, si nici un succes(ma numar si eu printre ei). Aceste persoane daca se gandesc la sinucidere(chiar si din dragoste) trebuie sa stie ca timpul trece, prezentul devine trecut, iar in viitor nu ai de unde sti ce iti rezerva viata, iar esecurile devin amintiri, iar tu poti sa-ti atingi potentialul in orice moment(asta pentru cei de 12-23 de ani care cred ca au vazut totul in viata si sunt dezgustati de ea). E o nemernicie sa consideri ca tu sti totul, ca esti centrul universului, si nu mai ai nimic de invatat, pentru ca nu este asa!

In al doilea rand vreau sa ma refer la vibratile vietii care iti arata ca traiesti, fie ca sunt durere, tristete sau bucurie. Imagineaza-ti ca nu ai simti nimic, ca tot ce se intampla in jurul tau nu te afecteaza, te-ai mai putea numi om? Eu zic ca aceasta e conditia omului, bucuria de a fii trist, bucuria de a trai in mizeria societatii, senzatia pe care o ai atunci cand iti rupi gatul, si devi paralizat toata viata, senzatia pe care o ai atunci cand ti se taie mainile si picioarele din cauza unei boli, frumusetea de a vedea cum mori fara sa poti face nimic, frumusetea anilor batranetii cand iti vezi nepotii ca iti asculta povestile si iti urmeaza calea deschisa de tine, frumusetea de a iubi, etc. Vreau sa spun ca viata nu e perfecta, iar daca ar fii nu ar avea nici un rost...

In al treilea rand si ultimul rand se afla speranta despre care nu mai zic nimic, doar ca viata nu inseamna numai "te nasti, traiesti, mori", ci e mult mai mult..

Pentru cei care au facut efortul sa citeasca pana aici le spun ca m-as sinucide, nu atunci cand viata mea nu ar avea nici un rost(cum e acum) ci atunci cand lumea va fii perfecta!

Tuesday, April 21, 2009

Intrebare: Ce are 20cm lungime, 7cm latime si place femeilor?

nu din nou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1)Ia cartea cea mai aproape de tine,deschide la pagina 18, si găseşte rândul 4
"cat despre adevar, opinile muritorilor sunt, fara indoiala, false..."

2) Intide-ti braţul stâng pe spate cât de mult poţi. Ce atingi?
spatele

3) Care a fost ultima emisiune pe care ai văzut-o la TV?
Brainiac

4) Fără să te uiţi la ceas, spune ce oră este?
11 jumate

5)Acum uită-te la ceas, ce oră e?
15:11

6) Când ai făcut ultimul pas afara? Ce făceai?
alergam dupa tren

7) Înainte să incepi chestionarul acesta, ce ai făcut?
transpiram

8) Ce porţi acum?
haine

9) Ai visat noaptea trecută?
da
10) Când ai râs ultima dată?
inca nu am ras ultima data, sper sa fie inainte de a muri

11) Ce e pe pereţii camerei în care te afli?
un roz deschis

12) Care e ultimul film pe care l-ai văzut?
Death.Race[2008][Unrated.Edition]DvDrip-aXX
o
13) Dacă ai deveni multi-milionar peste noapte ce ai face cu banii?
mi-as cumpara ciocolata de toti banii

14) La ce te gândeşti acum?
ma gandesc daca are vreun rost intrebarea 13(pana si numarul...) pentru ca nicidata nu voi fii multi-milionar(nu imi place meseria asta)

15) Dacă ţi-ai putea pune o dorinţă, şi ştii că se va îndeplini care ar fi aceea?
maine sa vina apocalipsa

16) Imaginează-ţi că primul tău copil este o fată, cum ai vrea să o cheme?
Sa-i dea masa un nume care sa-i placa ei

17) Imaginează-ţi că primul tău copil va fi un băiat, cum ai vrea să îl cheme?
preferabil mirel dar tot masa sa decida!

18) Gata,asta a fost tot.Mai vrei?
nu inteleg rostul intrebarii, daca oricum nu urmeaza ceva...as mai vrea dar ce rost are, apocalipsa nu vine cand vreau eu asa ca...

Sunday, April 12, 2009

Un proiect la care lucrez de 4 ani si inca nu l-am terminat. Episodul 1:













Proiect show TV, entertainment stiintific





Autor: M. I.












Introducere



Mass media e o cultura in care imaginile, sunetele si spectacolul se impletescin viata de zi cu zi, dominand timpul liber, modeland opinii politicesi comportamente sociale, oferind materiale din care oamenii isi construiesc propria identitate. Radioul, televiziunea,filmul si alte produse ale industriei culturii mass media creaza tipare:aflam asfel ce inseamna sa fii barbat sau femeie, om de success sau ratat, sa ai sau nu putere. Jurnalismul ceeaza materiale din care multi isi formeaza sentimental clase, etnicitatii si rasei, al nationalitatii, al sexualitatii, al ideii de grup, al ideii de “noi” spre deosebire de “ei”. Cultura media ajuta la modelarea viziunii generaleasupra lumii si asupra valoriilor primordiale: defineste ceea ce se considera a fii bun sau rau, pozitiv sau negative, moral sau immoral. Povestile si imaginile media vin cu simbolurile, miturile si resursele care ajuta la formarea unei culture comune majoritatii indivizilor din multe parti ale lumii de azi. Media vine cu materiale din care se creaza identitati, prin intermediul carora indivizii insisi se insereaza in societatile capitalista si care produc o noua forma de cultura globala.
Diversele tipuri de media privilegiaza fie vazul, fie auzul sau le combina, in acelasi timp apeland apeland la o larga gama de emotii sentimente si idei. Media este cultura industriala organizata dupa modelul productiei in serie si este menita unui public larg, in functie de tipuri(genuri), care respecta formule, coduri si replici conventionale. Atfel devin o forma de cultura comerciala si produsele sale devin marfuri care incearca sa atraga profit, fiind fabricate de corporatii gigantice interesate in acumularewa de capital. Media tinteste catre publicul larg, astfel incat trebuie sa intre in rezonanta cu temele si preocuparile curente, caci acest gen de cultura este de mare actualitate, oferind hieroglife ale vietii sociale contemporane.
Dar pe de alta parte e o cultura high-tech,a inalteitehnologii. Este un sector economic dinamic, unul dintre cele mai profitabille si de importanta majora. Media este , astfel, o forma a tehno culturii, care combina cultura si tehnologia in noi forme si configuratii, producand noi tipuri de societati in care media si tehnologia devin principii de organizare.
Media arata cine are puterea si cine nu, cui ii este permisa folosirea fortei si violentei si cui nu. Se dramatizeaza si legitimeaza puterea acestor forte si se arata celor slabi ca daca nu se cinformeaza, risca pedepse cum ar fii inchisoarea.Este, deci, important , pentru cei care traiesc si mor intr-o societate media si de consum, sa invete sa-I interpreteze sis a-I critice sensurile si mesajele. In cultura media contemporana, mijloacele dominante de informare si deconectare sunt o sursa profunda si adesea prost perceputa de pedagogia culturala., ele contribuie la educarea noastra, aratandu-ne cum san e comportam si ce sa credem, sa simtim, sa gandim, ce san e sperie si ce sa dorim sau san u dorim, In consecinta abecedarul in domeniul criticii media este o sursa importanta pentru individ si cetatean, de invatare a modului de a face fata acestui mediu cultural insulator. Capacitaioea de a descifra, a critica si a rezista manipularii media ii poate face pe indivizi mai puternici in relatia cu media si cultura dominanta. Poate creste suveranitatea individuala vizavi de cultura media si le poate da indivizilor mai multa putere asupra mediului lor cultural, precum si alfabetul necesar pentru a produce noi forme de cultura.
Douglas Kellner considera ca societatea si cultura sunt terenuri contestate si ca artefactele culturale sunt produse eficiente intr-un contest determinamt. Devreme ce formele de cultura produse de conglomerate media gigantice sunt un aspect imediat si cuprinzator al vietii contemporane si de vreme ce cultura media este atat constituita din, cat sip arte constitutive a dinamicii sociale si politice mai largi, atunci aceasta e o optica excelenta pentru iluminarea naturii societatii contemporane, a politicii si vietii de zi cu zi.
Intelegera filmelor populare, a starurilor, a muzicii de diferite forme si conceptii precum si a stirilor de televiziune e necesara pentru a putea putea intelege societatea contemporana. Aceasta inseamna ca daca intelegem de ce anumite artefacte(mituri, legende, etc) sunt populare, putem arunca lumina asupra mediului social din care au aparut si unde circula si putem astfel oferi o intelegere a ceea ce se intampal in societatile si culturile contemporane.
In concluzie trebuie sa recunoastem ca principile culturii actuale sunt formate si intretinute de mass media. Indiferent daca e vorba de moda, sport, religie, conceptii politice si sociale, sau de comportament social, media are cel mai greu cuvant in promovarea lor in societate. Acest lucruri cumulate cu lupta pentru rating duc la ora actuala la promovarea unor modele manipulative, jurnalismul bazandu-se pe invidie, conflict, curiozitatea excesiva si ideea de centrum mundi a omului care il face receptiv la stimuli sociali extremi ai subculturilor si contraculturilor existente, astfel, prejudecatile sunt de mare actualitate. Ideea acestui show de televiziune este inovativa bazandu-se pe perceptia prejudecatilor ca mituri si legende din perspectica sociala si stiintifica dar cu un caracter entertaining si se bazaeaza pe principiul “totul este amuzant”



De ce consumatorul controleaza din ce in ce mai mult continutul media?

Friday, April 3, 2009

De ce e nevoie de mituri?


DESPRE MIT
Mitul este definit de pe pozitii teoretice diferite; se înregistreaza aproximativ 50 de definitii ale acestui concept-cheie al oricarei mitologii generale.
Romulus Vulcanescu împarte definitiile mitului în trei grupe relativ distincte;

a) definitii heteronomiste, ce tin de stintele umaniste care au folosit mitul în scopuri auxiliare;
b) definitii autonomiste, ce tin de enunturile independente ale mitologiei;
c) si definitii interdisciplinariste, ce tin de focalizarea interdependenta a sistemului de stiinte social-istorice asupra mitului.

Autorul mai sus mentionat afirma ca definitia care domina, în ansamblul definitiilor date mitului, este cea elaborata de cercetatori încadrati în scoala din Frankfurt. Ei afirma ca “Mitul este o expresie profunda si de neînlocuit a acelei Weltbild (conceptie asupra lumii - n.t.), a aceleiasi imagini a lumii care sustine - ca structura interna - o întreaga cultura si evolutia sa istorica. În acest sens, mitul este autonom, asa cum este autonoma stiinta miturilor fata de alte stiinte referitoare la om. Autonom este mitul în întelesul mai literar si simplu al cuvântului … Mitul este forma originara cu care spiritul unei culturi se defineste pe sine, este expresia directa, chiar daca nu unica, a aceleasi viziuni despre lume ?i despre existenta ce caracterizeaza în mod unitar si de neconfundat o cultura” .

MIRCEA ELIADE
Mircea Eliade sustine ca este “greu sa se dea mitului o definitie acceptata de toti savantii si care sa fie în acelasi timp accesibila nespecialistilor”, pentru ca este imposibil ca “o singura definitie sa fie susceptibila sa îmbratiseze toate tipurile si toate functiunile mitului, în toate societatile arhaice si traditionale” . El defineste mitul ca “povestea unei faceri”, a unei “geneze”, a unui “început”, care relateaza istoria sacra a unor fiinte supranaturale care au creat totul; de aceea mitul exprima un “model exemplar al tuturor actiunilor omenesti”. Mircea Eliade concluzioneaza ca, în civilizatiile primitive, mitul “exprima, scoate în relief si codifica credintele; salvgardeaza si impune principiile morale; garanteaza eficacitatea ceremoniilor rituale si ofera reguli practice ce urmeaza sa fie folosite de om”.

CLAUDE LEVI-STRAUSS
Claude Levi-Strauss defineste mitul ca produsul imaginatiei creatoare a omului primitiv, a carui gândire salbatica îsi construieste modele logice de evaluare si de integrare prin cunoastere în viata naturii. Din aceasta perspectiva, mitul poate fi considerat “revelator al sentimentelor fundamentale ale unei societati; tentativa de explicare a fenomenelor misterioase (astronomice, meteorologice etc.); reflectare a structurilor sociale, raporturilor sociale, emanând sentimentele refulate sau arhetipurile primitive” . Gilbert Durand foloseste termenul “mit” în sensul cel mai general, introducând în sfera acestei notiuni tot ceea ce este jalonat pe de o parte de statismul simbolurilor, pe de alta parte de verificarile arheologice. Termenul “mit” implica, în acest sens, si “mitul propriu-zis, adica povestea care legitimeaza cutare sau cutare credinta religioasa sau magica, legenda si somatiile ei explicative, basmul popular sau povestirea româneasca” . Orice mit, în aceasta acceptiune, indica sensul final al tuturor marilor mituri: este o “cautare a timpului pierdut si, mai cu seama, efort comprehensiv de împacare cu un timp eufemizat si cu moartea biruita sau transmutata în aventura paradisiaca” . În acelasi timp, sensul particular al mitului “nu face decât sa ne trimita la semnificatia imaginarului în general…” .

La alti autori, miturile apar ca niste scenarii ale arhetipurilor, prezentând scheme si simboluri sau compozitii de ansamblu: epopei, naratiuni, geneze, cosmogonii, teogonii, gigantomanii, care vadesc începutul unui proces de rationalizare. Mitul este asemuit unui teatru simbolic unde se desfasoara luptele interioare si exterioare date de om în drumul care-l duce la evolutie si la cucerirea propriei personalitati.
Mitul ne da posibilitatea descoperirii unor tipuri de relatii constante, structuri dinamice însufletite de simboluri al caror dinamism se poate îndrepta în doua directii opuse:

a) structuri schizomorfe, în cadrul carora se realizeaza identificarea cu zei sau eroi imaginari, ce poate duce la un fel de alienare a omului; si
b) structuri izomorfe, omogenizatoare, care reflecta integrarea valorilor simbolice, exprimate prin structurile imaginarului. Primul tip de structuri tind sa prefaca subiectul într-un ins cu totul asemanator “celuilalt” - obiectul imaginii -, sa-l identifice cu lumea imaginara, separându-l de cea reala. Al doilea tip de structuri favorizeaza dezvoltarea armonioasa a omului, incita subiectul sa devina el însusi, renuntând la alienarea pe care o reprezinta identificarea cu un erou mitologic

O intelegere mai profunda a mitului



Mitul este o poveste orală sau scrisă prin care un grup uman ilustrează sensul care îl dă valorilor sale, legându-le de un moment fondator, anume acela al originii. Această poveste angajează membrii grupului să acţioneze în sensul valorilor pe care ea le vehiculează. De exemplu, mitul biblic al păcatului originar, explică cum gesturi făcute la origine devin fondatoare ale realităţii umane prezente. El arată de ce oamenii de azi suferă şi cum se pot ei insera în procesul de mântuire propus de către religia creştină.


De ce e nevoie de mituri?

pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stim ca de la mituri si legende au pornit religia, filosofia si stiinta. Orice domeniu din ziua de azi isi are originea in miturile din trecut(cele actuale sunt evidentiate in literatura, arta si filmele S.F.) Iau ca exemplu ceasul la care poti sa vorbesti-pana zilele trecute era doar un mit, azi e o realitate. Atomul lui Platon era doar un mit care s-a dovedit real in urma descoperirilor din evul mediu, putem lua ca exemlpu chiar crestinismul care se bazeaza pe mituri din urma cu 3000 de ani, sau filosofia care se bazeaza pe miturile create de filosofii antici sau de religile din toata lumea antica, si lista poate continua...