Sunday, January 3, 2010

vecinul de la 4 vorbind despre discriminare

Trebuie sa cadem de acord ca discriminarea e facuta din ambele parti beligerante, atat de minoritate cat si de majoritate.

Eu locuiesc intr-un bloc in care majoritatea sunt unguri( nu e ceva ciudat in orasul baiamare)si niciodata nu am avut conflicte cu ei, dar in schimb cand ies in strada de multe ori aud injuraturi antisemite intre oameni. Toti din scara imi spun "vecinul de la patru" pentru ca sunt mai nou in scara si nu considera ca e normal sa-mi spuna inca pe nume, dar nu se feresc sa zambeasca oridecate ori ne salutam si sa fie amabili fie ei de nationalitate maghiara sau nu.

Sunt sigur ca in orice comunitate diferite etnii pot ajunge la un punct comun, la un consesns daca ar gandi inainte de a arunca in stanga si dreapta cu injurii la adresa celorlati desi stiu ca marea majoritate au impregnat in memorie un instinct de conservare a "nationalitatii", dar care e depasit de multa vreme. Eu de obicei cand vad sau aud un om de alta nationalitate ma gandesc ca la baza tuturor natiunilor sta omul din care converg diferite ramuri, dar care constituie baza pentru omenire.

2 comments:

  1. Si totusi romanii si unguri nu se vor putea impaca niciodata. Ambele parti au orgoliul national la care nu renunta cu una cu doua.

    ReplyDelete
  2. Din pacate exista uscaturi si intr-o aprte si in alta.Dar, sunt de acord cu Claudiu, din pacate nu ne vom impaca prea curand (ne pastram totusi optimisti).

    ReplyDelete