Friday, July 3, 2009

Cartierele baimarene "de top": Hotvon, Sasar si Craica

A.S. Hotvon- nume dat de delicventi zonei de sud a orasului pentru a-si pune amprenta asupra istoriei orasului si a se face cunoscuti prin exibitionionismul lor. Cuvantul e de origine romanes si dupa unii inseamna "cimitir"(explicatie data de necunoscatori ai libmbii si luata ca adevarata dupa o presupunere tipic romaneasca, fara o documentare prealabila), iar dupa altii, chiar dupa cei care au nascocit numele inseamna "69" si face referire la sodomia existenta in zona.

In istoria recenta a orasului minier, Baia Mare, apar, inca din vremea comunismului 2 mari cartiere care isi disputau suprematia(in delicventa) Hotvon si Sasar, dar mai tarziu, fortati de imprejurari, locuitorii Hotvonului au fost nevoiti sa-si schimbe resedinta in apropierea, mai precis pe malul stang al raului Craica.

Cartierul Sasar se afla asezat pe malul drept al raului cu acelasi nume si a devenit celebru printre cetatenii orasului datorita gastilor de delicventi si conflictelor cu omologii lor din Hotvon care in perioada 1992-2000(perioada despre care pot vorbi din proprie experienta)au faurit istoria underground a orasului. In mare parte aceate gasti erau formate intre delicventi juvenili care erau formati in ale nelegalitatii de oameni ratati, boschetari si frustrati pe care tinerii ii urmau mai ceva ca apostolii pe Iisus...acest lucru a dus la abandonuri scolare in masa, la lipsa de educatie in randul tinerilor, la consumul de alcool si tigari de la varste fragede dar si la schingiuiri pe viata, crime, orori rezultate din luptele de strada si vendete platite. Aceasta probleme a fost rezolvata in mare parte in circa 10 ani de lupta importriva delicventei juvenile, am ajuns in zilele noaste sa avem oameni importanti si inteligenti, plini de farmec si unici prin stilul lor de a se face cunoscuti. Pe langa cei multi oameni de stiinta, oameni simplii cu principii, care isi educa copii in spiritul libertatii si al intelegerii, pot sa amintesc doua persoane din sowbizz, una din Sasar, iar alta din Hotvon care s-au facut cunoscuti in mass-media, dar care nu au renuntat la stilul cartierului din care se trag. Unul dintre ei e Mihai Morar, moderatorul emisiunii "Rai da Buni" de la antena 2 si prezentatorul matinalului de la radio zu alaturi de Buzdugan. Acest peronaj e original din cartierul Sasar si din cate am auzit chiar e mandru de asta, evoca anii in care isi pierdea timpul prin OJT si Sasar. Pe celallat il puteti asculta la kiss fm in fiecare dimineata, el e celebrul fratzica, sau Unguru Bulan care a construit o adevarat legenda in jurul unei strazii renumite din Hotvon numita Electrolizei. Daca observati cei doi duc pe culmi mai mari istoria orasului Baia Mare dar si conflictul dintre cele doua cartiere la un alt nivel :))


Istoria cartierului Hotvon continua, insa, dupa ce delicventii, boschetarii si oamenii saraci au fost alungati din carterul marginas cu forta de catre institutile statului dincolo de raul Craica pentru ca nu au avut posibilitatea sa-si cumpere locuinta in care locuiau, de altfel ilegal. In prezent locuitorii cartierului Craica locuiesc in "garaje" construite ilegal in care isi traiesc drama sute de copii fara posibilitate de acces la educatie, pozitie sociala si un trai decent. Un exemplu dat de un post local, axa cinemar este un cantaret de muzica populara foarte talentat dar care locuieste impreuna cu parintii intr-un astefel de garaj din imposibilitatea de a strange suficienti bani pentru o casa adevarata. In acst sens exista un proiect public de constructie a unor locuinte sociale pentru locuitorii de pe Craica dar din cauza lipsei de bani, care se duc in conturile politicienilor nu poate fi pus in aplicare.

P.S. Probail ca in viitor o sa postez si cateva aventuri din jungla hotvonului...urmeaza obiectivele turistice si culturale ale Baii Mari, ca doar avem si din astea :)

12 comments:

  1. Eu zic ca zona Hotvon s-a linistit mult in ultimii 3-4 ani. Probabil s-au dus prin Italia toti :))

    ReplyDelete
  2. @justaslartgirl ai observat bine, doar ca in sensul asta au avut un cuvant de spus si autoritatile care i-au obligat sa treaca pe malul celalalt :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete