Istoricii n-au foarte multe date exacte despre perioada in care sarutul a inceput sa devina popular. In textele lui Vedic Sanskrit, scrise in India in jurul anul 1500 apar descrieri cu personaje ce se saruta.
Asta nu inseamna insa ca nimeni nu s-a mai sarutat inainte de aceasta data sau ca indienii au fost primi care au practicat sarutul. Artistii si scriitorii considerau sarutul mult prea intim pentru a aparea in arta si literatura.
Sarutul a ramas o activitate intima si privata si n-a aparut si-n alte scrieri multi ani dupa scrierile lui Vedic. Poemul indian Mahabharata descrie sarutul pe buze ca un semn de afectiune.
Poemul a fost transmis oral in cultura indiana. Textele Vatsyayana Kamasutram si Kama sutra, de asemenea descriu si ele o varietate de saruturi. Antropologii cred ca sarutul a devenit cunoscut si invatat de greci cand Alexander a invadat India in 326 b.c.
De asemenea romanii se salutau sarutandu-si prietenii si membrii familiei iar cetatenii sarutau mana domnitorului. Bineinteles ca partenerii implicati in relatii romantice se sarutau. Romanii au venit cu diferite categorii de sarut:
Osculum – sarutul pe obraz
Basium – sarutul pe buze
Savolium – semnifica un sarut pasional
No comments:
Post a Comment