Saturday, March 3, 2018

Romania e o țară vămuită și tranzacționată pe sub mână

Later edit

S-a facut o descindere la policlinica spitalului judetean si s-au ridicat ceva saci cu documente. Poate se schimba ceva, hai sa avem incredere in DNA si Kovesi

Eu trăiesc într-o zonă de graniță a țării și oamenii locului obișnuiesc să îmbrace șpaga în haine de sărbătoare și să-i spună vamă. Numită și ”atenție” sau ”o mică atenție”, din păcate, șpaga e principalul motiv pentru care în fluturașul de salariu primim o sumă ce ni se pare mică.

Acesta e un cerc vicios, un lanț al slăbiciunilor care leagă România de orient și ne îndepărtează de statutul de țară dezvoltată dar ne și înstrăinează de glie, obligându-ne să luăm calea străinătății pentru a ne dezvolta. În acest sistem acceptat de majoritate e normal ca PSD să câștige alegerile pentru că majoritatea oamenilor înțeleg și folosesc acest sistem până în măduva oaselor. Vămuitul e ca fumatul, odată ce i-ai prins gustul e greu să renunți iar acest lucru face aproape imposibil eradicarea lui. Țigările s-au scumpit, pe pachete apar imagine dezgustătoare cu efectele acestui obicei, e interzis să fumezi înăuntru dar oamenii continuă să sugă chiștoace pe la colțuri.

Efectul ăsta îl are și șpaga. De ce să aștepți la rând când poți da vamă și să rezolvi în câteva minute? de ce să-ți faci meseria doar pentru salariu când poți face ciubuc sau să primești daruri în același timp? Dacă nu ești calificat pentru a face ceva în condiții de siguranță de ce să nu dai un ban pe sub mână și să rezolvi ușor, ce mai contează că pui în pericol viața celorlalți? Când ai o ștampilă în mână de ce să nu o folosești pentru a obține bani pe lângă salariu, că e mic și nu-ți ajunge să întreții 2-3 case, 2-3 mașini și poate 2-3 amante?

Poate mulți cred că acest obicei nu mai e întâlnit așa de des. Și eu am crezut asta până recent când m-am întâlnit cu câteva situații de acest gen în acest timp. A trebuit să-mi preschimb permisul și cum e obligatoriu să-ți faci analizele mi-am făcut programare la spital.

Aventura începe de la poartă unde agentul de securitate te poate rezolva în 30 de minute cu toate cele 6 analize pe care ești obligat să le treci pentru a fi apt de a conduce o mașnă. Pentru o bancnotă cu I.L. Caragiale ai toate vizele și ștampilele avizate, important e că nici măcar un doctor nu te vede la față, singurul care poate să te respingă e agentul de la poartă care presupun că are un ochi format și identifică șoferii cu probleme mișcând din sprânceană. Dacă te hotărăști, totuși, că vrei să faci analizele (în primul rând că le plătești și ți se pare normal să obții ceea ce cumperi, în al doilea să fii sigur că ești apt, nu se știe niciodată) trebuie să treci pe la fiecare doctor în parte.

În acest moment întervine o altă specie de binevoitori, asistentele. În timp ce așteptam la rând, ca un om simplu și fără relații la spital, din când în când  mai apărea câte o asistentă cu vreo 5-6 după ea care intrau în fața noastră datorită unei hârtii cu Aurel Vlaicu. După 3 ore de așteptat pe holurile spitalului m-am simțit onest și umil pentru că nu am intrat în joc și degustat deși am ignorat tot ce se întâmpla în jur, am ales să fac abstracție, să închid ochii, să accept ce se întâmpla ca ceva normal în secolul XXI dar pe final am primit o lovitură ce m-a făcut să scriu acest articol.

La una dintre analize mi s-a descoperit o problemă și am fost rugat să aștept un control mai amănunțit sau sa las pe biroul doctorului o bancnotă cu I.L. Caragiale. În acel moment am crezut că imi explodează capul. Nu din cauza problemei care până la urmă a fost o închipuire a stimatului medic ci pentru că deși am așteptat la rând ca un om onest până la urmă sistemul m-a acaparat și pe mine.

Cel mai mult m-a deranjat zâmbetul din colțul gurii celor implicati, acel zâmbet care spune: ”Naivule, tu nu știi cum funcționează sistemul, pe ce lume trăiești? prostule!”
Eu trăiesc in secolul 21, futu-vă-n gură să vă fut! După politică cei mai mulți bani negri merg spre medici!

Reacția mea în acel moment și ce am făcut mai departe nu cred că mai contează, ceea ce contează e următoarea ecuație:

100 pers/zi x 100 lei = 10000lei/zi ȘPAGĂ LA MEDICI

8 comments:

  1. Aveti o adresa de contact pentru o viitoare colaborare?

    ReplyDelete
  2. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    ReplyDelete
  3. I am extremely impressed along with your writing abilities, Thanks for this great share.

    ReplyDelete
  4. Very informative, keep posting such sensible articles, it extremely helps to grasp regarding things.

    ReplyDelete
  5. I am extraordinarily affected beside your writing talents, Thanks for this nice share.

    ReplyDelete