Friday, April 3, 2009
O intelegere mai profunda a mitului
Mitul este o poveste orală sau scrisă prin care un grup uman ilustrează sensul care îl dă valorilor sale, legându-le de un moment fondator, anume acela al originii. Această poveste angajează membrii grupului să acţioneze în sensul valorilor pe care ea le vehiculează. De exemplu, mitul biblic al păcatului originar, explică cum gesturi făcute la origine devin fondatoare ale realităţii umane prezente. El arată de ce oamenii de azi suferă şi cum se pot ei insera în procesul de mântuire propus de către religia creştină.
De ce e nevoie de mituri?
pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stim ca de la mituri si legende au pornit religia, filosofia si stiinta. Orice domeniu din ziua de azi isi are originea in miturile din trecut(cele actuale sunt evidentiate in literatura, arta si filmele S.F.) Iau ca exemplu ceasul la care poti sa vorbesti-pana zilele trecute era doar un mit, azi e o realitate. Atomul lui Platon era doar un mit care s-a dovedit real in urma descoperirilor din evul mediu, putem lua ca exemlpu chiar crestinismul care se bazeaza pe mituri din urma cu 3000 de ani, sau filosofia care se bazeaza pe miturile create de filosofii antici sau de religile din toata lumea antica, si lista poate continua...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
avem nevoie de mituri pt a spori o conversatie,pentru a ne regasi si pt a stii de unde venim si unde ne indreptam:D...si btw gugustiucul reprezinta o parte din mine iar restul gugustiucilor o parte din ai mei prieteni...nu este relatata chiar povestea mea prin intermediul gugustiucilor,dar arata una din cele n fete ale lumii:)
ReplyDelete