Thursday, May 7, 2009

Un proiect... productie TV- continuare( Episodul 2)

"televiziunea pierde orice magie daca nu o compari cu realitatea"

Nu conteaza ce caracter are productia TV, daca este telenovela, jurnal de stiri, emisiune culturala sau de divertisment, ci conteaza modul cum reusesti sa atragi. sa captezi publicul.

Pentru atragerea publicului ai nevoie de mai multe componente:

-opinia publica. componenta "interesul public"(opinia publica trebuie sa fie interesata de subiect)
-comonenta conflictuala( subiectul are nevoie de cel putin 3 surse care, preferabil trebuie sa se afle in contradictoriu)
-componenta sociala(subiectul trebuie sa fie real, adaptat societatii)
-componenta stiintifica(nu trebuie sa-si faca prezenta "in direct" dar fara o analiza stiintifica orice subiect isi pierde logica si argumentarea)
-componenta critica sau filosofica(intrebarile si criticile subiectului trebuie sa fie bine formulate pentru a avea un feedback corespunzator si a atrage atentia)
-componenta psihologica(subiectul trebuie sa trezeasca emotii, trairi, controverse si sa atinga un punct culminant dar si un deznodamant)
-componenta amuzanta(daca subiectul permite, este necesara si o abordare amuzanta pentru a detensiona atmosfera si a creea un mediu propice discutiilor, interpretarilor si conflictelor)
-opinia unei persoane de influenta(vedeta sau specialist)
-componenta decorului si a locatiei: trebuie sa cadem de acord ca locatia si decorul atrage o mare parte din spectatori prin "coloritul" ei. Asadar, intr-o emisiune de familie vom intalni ca decor imitatia unei case, a unui Mall, intr-o telenovela vom intalni opozitia lux-saracie, intr-o dezbatere vom intalni pupitrul sau studioul, dar totusi, o pozitie inedita va atrage un interes mai mare pentru spectator (postura inedita a locatiei si decorului subiectului) Daca spectatorul nu se identifica cu productia TV pe care o urmareste sau nu o agreeaza atunci nu o va urmari, si nu va crea interes pentru posibilul spectator. "Televiziunea pierde orice magie daca nu o compari cu realitatea", mondenitatea si evenimentele controversate deci productia TV trebuie ancorata in timp, dar in acelasi timp trebuie sa il depaseasca, sa fie superior cotidianului, iar perspectiva din care sunt privite evenimentele sa cunoasca o critica sociala si psihologica inedita.

7 comments:

  1. E interesant ceea ce spui tu aici, numai că uitându-mă la tv-ul nostru cel de toate zilele îmi dai seama că oamenii ăştia nu mai visează calitate, ci doar cantitate. Dorm cu ratingul sub pernă, nu mai sunt dornici de emisiuni de calitate. Pâine şi circ...

    ReplyDelete
  2. Imi place mult proiectul tau, sincere felicitari! De acord cu Cristian Lisandru, din nefericire, televiziunea s-a abatut mult de la scopurile sale primare...
    Multa bafta in continuare!

    ReplyDelete
  3. Jokebox, vad ca esti un nene ocupat, dar poate iti faci timp sa modifici culorile pe blog ca sincera sa fiu, ai ales niste nuante obositoare pentru ochi.Scuze, dar era mult mai bine inainte.Trebuia sa o zic.

    ReplyDelete
  4. sunt prea obosita ca sa-mi dau cu parerea, mai ales ca sunt de acord cu tine si nu am cu ce sa te contrazic, cum imi place mie de obicei.
    stiu ca n-am zis nimic, insa vreau sa ti dau un comment asa ca-l postez...

    ReplyDelete
  5. ...sau, pur si simplu, pentru o emisiune de succes, ai nevoie doare de Zavoranu, de Tolea si s-o aduci in discutie pe Elodia. Trebuie sa recunoastem ca sunt putine emisiuni in Romania care sa capteze atentia, cel putin cu ceva nou. Mai toate se invart in aceeasi plaja de subiecte si, asa cum sum mereu, televiziunea si-a cam pierdut scopul. Nu mai informeaza, ci doar VINDE. Pressa, in general, a cazut in patima banului, subiectul prezentat poate fi 'indoit' in directia celui care plateste. Deci, presa, dupa politica, este o mare prostituata...

    ReplyDelete
  6. ms neamtule si bine ai venit printre cei putini :P...cat despre emisiunile din ziua de azi sunt de acord, dar sper ca proiectul meu sa devina realitate si sa ma inscriu intre cele cateva emisiuni de bun gust, daca il voi termina vreodata :P

    ReplyDelete
  7. 'Deci, presa, dupa politica, este o mare prostituata...' suna grozav de bine :D
    jokebox, ce mai faci?

    ReplyDelete