Cand ma pregatesc sa iau o decizie incerc sa ma asigur ca privesc lucrurile din mai multe perspective. Urmaresc mai multe variante, mai multe optiuni, posibilitati. Le cantaresc, le compar, le analizez. Studiez fiecare detaliu, verific fiecare posibilitate. Sunt rational. Ma asigur ca nimic nu imi scapa. Nimic nu trec cu vederea. Disec totul, desfac sistemele complexe in partile simple ce le compun. Trebuie sa ma asigur ca am o vedere de ansamblu, ca inteleg situatia in totalitate. Nu pot amana luarea deciziei, nu pot sa merg pe sistemul "poate maine si mai maine va fi dulce acea paine". Nu! Am cantarit totul, am verificat totul, sunt pregatit sa iau o decizie. Clipa a sosit! Bag mana in buzunar, scot o moneda si dau cu banul.
Saturday, December 11, 2010
Tuesday, November 30, 2010
Odihna pe bancuta
In "Iona" apare o idee foarte frumoasa. Personajul afirma ca tot ce ar vrea sa faca este sa construiasca o "banca de lemn in mijlocul marii" ce ar servi ca "un lacas de stat cu capul in maini in mijlocul sufletului". Nu pot ramane rece la un astfel de gand. Fiecare om are nevoie de odihna, de respiro. Fiecare vrea sa se indeparteze de lumea exterioara atunci cand ea devine sufocanta, sa o puna intre paranteze macar pentru cateva clipe. Omul este in egala masura o fiinta a departarilor. Nu cauta mereu apropierea. Nu sta mereu sub semnul deschiderii. Dar ce trist este cand nu poti sa inchizi usa! Ce durere cand nu poti sa gasesti banca, cand trebuie sa stai in picioare, in garda! Cine are timp sa se aseze? Ramai in urma. Esti depasit.Trec ceilalti inotand pe langa tine. Dar crezi ca vei putea sta mult timp pe acea bancuta? Nici vorba. Afla ca tamplarul este insuficient pregatit si ca a facut o treaba superficiala. Banca se rupe, dispare. Sari in apa sa te racoresti, faci o tura, doua si cand te intorci nu mai este acolo. Trebuie sa cauti o alta. Insa si aceea va avea aceleasi insuficiente. De altfel, cum ar putea fi altcumva? Tamplarii insisi nu au parasit marea.
Friday, November 26, 2010
Ipocrizia serialelor si filmelor americane
Fiecare dintre noi s-ar putea sa aiba o critica cu privire la acest aspect. Pentru mine insa, ceea ce mi se pare deranjant este promovarea unei mode ce si-a facut recent aparitia. In foarte multe seriale si filme sunt personaje (de multe ori chiar personajul principal) care isi castiga existenta scriind articole pentru diverse reviste. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, aceste personaje nu sunt multumite cu sarcinile primite de la redactori care doresc sa publice doar subiecte superficiale. Aceasta contravine ambitiei personajelor care vor sa trateze subiecte "cu adevarat importante". Ceea ce mi se pare comic este faptul ca prietenii acestor protagonisti nu vor sa aiba nimic de a face cu cititul. Dimpotriva, li se pare a fi ceva extrem de plictisitor. Ba mai mult, chiar si persoanele care scriu articole sunt prezentate ca avand o viata atat de aventuroasa incat nu au timp sa citeasca niste carti. Cu toate acestea, ele reusesc sa scrie articole extraordinare deoarece interpreteaza original viata. Mi se pare o prostie deoarece se transmite ideea falsa conform careia cartile iti rapesc din originalitate, iar prin urmare daca nu vei citi nicio carte atunci vei fi 100% original. Sigur ca da!
Sunday, November 14, 2010
Privesc in sus
Da, asa este. Mai intai concret, de exemplu cand merg pe strada, iar apoi si metaforic atunci cand meditez. Sunt atent la altceva. Sunt concentrat, absorbit, pierdut. Iar acest lucru ma metamorfozeaza intr-un impiedicat. Sunt impiedicat de la munca, scoala, studiu etc. Nu sunt infipt locului, nu sunt concentrat in jurul unui centru, ci ma misc mereu si ma indepartez. Pe deasupra, sunt si inalt. Nu sunt construit aproape de pamant. Sunt cu capul in nori. Sunt un inadecvat. Nu pot sa ma limitez la "n-ati paraua, da-mi sarmaua". Sunt visator mai mult decat traitor. Sunt mai mult spirit decat maruntaie. Sunt mai mult plecat decat prezent. Sunt un EU nu un EL impersonal.
Thursday, November 11, 2010
Copilaria si locul de bastina
Daca vreti sa faceti un om sa zambeasca trebuie doar sa-l intrebati de copilaria si locul sau de bastina. Aceasta in conditiile in care a avut parte de o crestere normala. Iar aici nu ma refer neaparat la prezenta fericirii, ci doar la absenta traumelor psihice grave. Pur si simplu exista o atractie fata de trecutul propriei fiinte. Uitati-va la parintii vostri cand vizioneaza un film romanesc vechi in care un personaj alearga pe un camp. O sa observati cum le apare o sclipire in ochi si incep sa va depaneze amintiri dintr-un timp trecut. Dar sa nu credeti ca acest lucru se aplica doar oamenilor in varsta. Tinerii, chiar de 17-18 ani, vorbesc si de diferentele dintre ei si noua generatie, de faptul ca ei erau mult mai activi si sociali, de faptul ca jucam tupu, fotbal, mata cu mingea si multe altele. Exista o fascinatie fata de trecut care trezeste o flacara in individ, una care nu coincide totdeauna cu regretul. Iar locul de bastina te fascineaza si el. Nu stii de ce, dar parca te identifici cu el, parca te simti atras de el. Mergi, te intorci, mergi din nou si poate nu te mai intorci, dar undeva in fiinta ta tot privilegiezi locul de bastina. Poate este, asa cum spunea si Steinhardt, fascinatia sufletului pentru locul in care a nimerit. Indiferent care ar fi explicatia, eu zic ca puteti sa incercati acest experiment sau chiar sa va autoanalizati, deoarece s-ar putea sa fiti surprinsi.
Monday, October 25, 2010
Dur dar adevarat
Politicienii se indatoreaza companiilor mari in timpul campaniei electorale promitandu-le contracte cu statul de milioane de euro iar daca sunt alesi, nu conteaza ca e criza si nu sunt bani, acele companii trebuie sa-si primeasca datoria plus dobanda cu varf si indesat.
Oamenii isi aleg reprezentantii in parlament in functie de cine da mai mult in campanie (mici si bere) sau cine face mai multe bai de multime, ori promisiuni imposibilecum ar fii marirea salarilor cu 50% sau 20.000 de euro pentru romanii intorsi de peste granita. Ne vindem voturile pentru un mic si o bere, iar dupa aceea murim de foame!
Incurajam mafia cumparand produse la negru: tigari, bauturi alcoolice, droguri etc.
Bugetarii nu-si primesc salariul care si-l doresc din cauza celor care fac abuz de bugetul statului si in acelasi timp din cauza celor care cumpara produse la negru. De aceea si bugetarii la randul lor vor cere spaga sau vor cumpara produse la negru.
Toate acestea dureaza de 20 de ani si vor mai dura multi ani de acum incolo. Cei care stiu aceste motive pentru care economia Romaniei e la pamant, ori fac parte din conducerea statului si sunt artizanii acestor practici ori sunt oameni simpli care nu au influenta necesara pentru a schimba mentalitatea oamenilor
Sunday, October 24, 2010
Dupa 20 de ani
Karl Marx, intemeietorul comunismului avea o teorie foarte interesanta despre schimbul de forte in societate, cum ar veni despre schimbarea puterii intr-un stat. Marx spunea ca schimbul de forte are loc in societatea atunci cand majoritatea (adica guvernatii) nu-i mai inghite pe minoritari (adica pe guvernanti, aia putini si bogati, aia care fura si promulga legi in acelasi timp, aia care se cred stapani, ati prins ideea...)
Acuma cand toate circumstantele acestui "schimb de forte"(adica revolutie) a fost creat in Romania mai ramane de vazut daca schimbul va fi invelit in catifea, ori va improsca cu sange in stanga si dreapta. Eu zic ca va fi de catifea din mai multe motive, unul fiind faptul ca am avut parte deja de o revolutie sangeroasa nu demult, acu' vo 20 de ani de care inca nu am uitat.
Acuma cand toate circumstantele acestui "schimb de forte"(adica revolutie) a fost creat in Romania mai ramane de vazut daca schimbul va fi invelit in catifea, ori va improsca cu sange in stanga si dreapta. Eu zic ca va fi de catifea din mai multe motive, unul fiind faptul ca am avut parte deja de o revolutie sangeroasa nu demult, acu' vo 20 de ani de care inca nu am uitat.
Wednesday, October 20, 2010
Etica din punctul de vedere al lui Spinoza
Etica lui Spinoza a fost conceputa in intregime in termeni geometrici, fiecare dintre cele 5 parti incepand cu axiome si definitii spuse inainte apoi continuand cu demonstatii si concluzii.
Prima parte intitulata "Despre Dumnezeu" contine viziunea autorului asupra argumentului si teoria sa, viziunea personala despre un Dumnezeu imanent lumii si nu distinc de ea.
"Deus sine natura" - Dumnezeu este cuprins in natura
El il defineste pe Dumnezeu ca substanta alcatuita dintr-o infinitate de atribute fiecare dintre ele explicand o esenta eterna si infinita. Considera existenta unei singure substante: "tot ce exista se gaseste in Dumnezeu si nimic nu poate sa existe nici sa fie cunoscut fara Dumnezeu" Atributele esentiale ale lui Dumnezeu sunt gandirea si intinderea.
Din teoria lui Spinoza rezulta ca Dumnezeu este identic cu lumea si nu distinc de ea iar tot ce se intampla in lume se intampla datorita necesitatii generate de Dumenzeu, cauza prima.
Partea a II-a a Eticii "Despre natura si originea sufletului" contine o schita a fizicii lui Spinoza urmarind cunoscuta problema cartesiana; cea a relatiei dintre suflet si materie.
Descartes sustine ca sufletul este o substanta separata de materie. In acelasi timp conceptia lui despre substanta afirma ca nu poate exista nicio interactiune intre substanta. Atunci se punea problema ce rol are omul in natura si cum este posibila cunoasterea.
Partea a III-a "Despre originea si natura afectelor" cuprinde consideratii despre natura umana si da raspuns la dificultatea ridicata de propria metafizica: problema existentei individuale. Daca tot ce exista, exista in Dumnezeu in ce sens contine lumea lucruri individuale?
Partea a IV-a "Sclavia omului si puterea afectelor" Idea lui Spinoza e ca omul chiar in stare de sclavie reflecta absolut perfectiunea Universului in care este si el parte.
Partea a V-a "Puterea intelectului" sau libertatea omului" arata cum poate omul sa atinga libertatea si fericirea.
Cea mai originala parte a filosofiei lui Spinoza consta in raspunsul la 3 intrebari mari: Problema sufletului si a corpului, problema existentei individuale si problema libertatii.
Omul liber la Spinoza este omul constient de necesitatile care il constrang. De la el ne vine ideea ca libertatea este necesitate inteleasa. Cine se cunoaste clar si distinct pe sine si afectele sale acela il iubeste pe Dumnezeu si cu cat il iubeste mai mult cu atat se cunoaste mai bine pe sine si afectele. Dragostea intelectuala: amour intelectualis dei
Prima parte intitulata "Despre Dumnezeu" contine viziunea autorului asupra argumentului si teoria sa, viziunea personala despre un Dumnezeu imanent lumii si nu distinc de ea.
"Deus sine natura" - Dumnezeu este cuprins in natura
El il defineste pe Dumnezeu ca substanta alcatuita dintr-o infinitate de atribute fiecare dintre ele explicand o esenta eterna si infinita. Considera existenta unei singure substante: "tot ce exista se gaseste in Dumnezeu si nimic nu poate sa existe nici sa fie cunoscut fara Dumnezeu" Atributele esentiale ale lui Dumnezeu sunt gandirea si intinderea.
Din teoria lui Spinoza rezulta ca Dumnezeu este identic cu lumea si nu distinc de ea iar tot ce se intampla in lume se intampla datorita necesitatii generate de Dumenzeu, cauza prima.
Partea a II-a a Eticii "Despre natura si originea sufletului" contine o schita a fizicii lui Spinoza urmarind cunoscuta problema cartesiana; cea a relatiei dintre suflet si materie.
Descartes sustine ca sufletul este o substanta separata de materie. In acelasi timp conceptia lui despre substanta afirma ca nu poate exista nicio interactiune intre substanta. Atunci se punea problema ce rol are omul in natura si cum este posibila cunoasterea.
Partea a III-a "Despre originea si natura afectelor" cuprinde consideratii despre natura umana si da raspuns la dificultatea ridicata de propria metafizica: problema existentei individuale. Daca tot ce exista, exista in Dumnezeu in ce sens contine lumea lucruri individuale?
Partea a IV-a "Sclavia omului si puterea afectelor" Idea lui Spinoza e ca omul chiar in stare de sclavie reflecta absolut perfectiunea Universului in care este si el parte.
Partea a V-a "Puterea intelectului" sau libertatea omului" arata cum poate omul sa atinga libertatea si fericirea.
Cea mai originala parte a filosofiei lui Spinoza consta in raspunsul la 3 intrebari mari: Problema sufletului si a corpului, problema existentei individuale si problema libertatii.
Omul liber la Spinoza este omul constient de necesitatile care il constrang. De la el ne vine ideea ca libertatea este necesitate inteleasa. Cine se cunoaste clar si distinct pe sine si afectele sale acela il iubeste pe Dumnezeu si cu cat il iubeste mai mult cu atat se cunoaste mai bine pe sine si afectele. Dragostea intelectuala: amour intelectualis dei
Saturday, October 9, 2010
Datoria umana
Tema datoriei o descoperim în gândirea filosofică antică, începând cu Socrate care considera datoria de a respecta legile cetatii fundamentală vieţii sociale chiar daca el a platit cu viata sustinad aceasta concepţie. Instanţa supremă a datoriei, pentru Socrate , este raţiunea, identificată cu binele suprem şi cu fericirea. Totusi Şcoala cireniacă refuză ideea de morală a supunerii faţă de lege şi cetate, promovata de Socrate. Supranumiţi hedonişti, aceştia considerau că singurul scop al vieţii trebuie să fie plăcerea individuală.
Cel mai mare discipol al lui Socrate, Platon reia tema respectului faţă de necessitate în dialogul Republica si .Mitul peşterii. Pentru el, libertatea omului este echivalentă cu orbirea. Legile sunt considerate suverane, ordonatoare asupra existenţei şi gândirii individului, iar cetatea este primordială ca întregul în raport cu părţile.
Ideea priorităţii cetăţii asupra individului este prezentă şi la Aristotel care vede supunerea individului faţă de stat ca relaţie între corp şi organe. Scopul supunerii individului faţă de stat este unul de natură morală, Binele, dar nu un bine suprauman, ci un bine gândit ca fericire, deci un bine nemijlocit uman. În afara Statului şi a legilor, omul, dotat cu inteligenţă şi voinţă ar putea deveni “fiinţa cea mai nelegiuită şi cea mai sălbatică”
Cel mai mare discipol al lui Socrate, Platon reia tema respectului faţă de necessitate în dialogul Republica si .Mitul peşterii. Pentru el, libertatea omului este echivalentă cu orbirea. Legile sunt considerate suverane, ordonatoare asupra existenţei şi gândirii individului, iar cetatea este primordială ca întregul în raport cu părţile.
Ideea priorităţii cetăţii asupra individului este prezentă şi la Aristotel care vede supunerea individului faţă de stat ca relaţie între corp şi organe. Scopul supunerii individului faţă de stat este unul de natură morală, Binele, dar nu un bine suprauman, ci un bine gândit ca fericire, deci un bine nemijlocit uman. În afara Statului şi a legilor, omul, dotat cu inteligenţă şi voinţă ar putea deveni “fiinţa cea mai nelegiuită şi cea mai sălbatică”
Thursday, June 24, 2010
Manut - Isner 2 la 3 si in jur de 200 de game-uri
Meciul de tenis dintre Manut si Isner care a durat in jur de 11 ore s-a terminat cu victoria lui Isner cu 70 la 68 de game-uri in setul decisiv. Acest meci a spart foarte multe recorduri, de la durata de timp efectiv, la numarul de game-uri jucate, pana la cele mai multe mingi jucate, cei mai multi asi si asa mai departe.
Fiind un jucator amator al acestui sport alb imi dau seama ce inseamna sa joci un astfel de meci. Desi am o conditie fizica de apreciat pe terenul de tenis nu rezist mai mult de 5 seturi, apoximativ 50 de game-uri, ei au reziztat in jur de 200 de game-uri(aici trebuie sa tineti cont ca eu joc cu un oponent la fel de bun ca mine si cu aceeasi pregatire fizica, deci diferenta e mult mai mare decat pare).
Dupa parerea mea e cel mai greu sport din punctul de vedere al rezistentei fizice concurand aici cu maratonul de 42 si ceva de kilometri, triatlonul si alte sporturi asemanatoare. Cei doi jucatori de tenis si-au trait clipa de glorie in acest meci dar din pacate amandoi sunt eliminati din turnelu de la Wimbledon, chiar si Isner pentru ca, sa fim seriosi, dupa un astfel de meci va ceda fizic in urmatorul meci.
Sunday, June 20, 2010
Culmea fotbalului: Sa organizezi un Campionat Mondial in Africa de Sud
In toata istoria Campionatului Mondial de fotbal nu s-au mai disputat meciuri la asemenea temperaturi, acesta fiind si una din problemele invocate de jucatori, antrenori si suporteri. Daca mai adaugam zumzetul scos de vuvuzela, traiectorile ciudate luate de Jabulani si jafurile din ce in ce mai multe putem spune ca acest Campionat Mondial e cel mai reusit....cand vine vorba de scandal bineinteles. Un singur lucru nu au reusit cei de la FIFA sa organizeze in adevaratul spirit al acestui mondial, albitrajul care pana acum a fost acceptabil
Ca o ironie pun aici un cantec drag mie care imi aduce aminte de cum ar trebui sa fie in Africa:
Wednesday, June 9, 2010
Antinomiile kantiene
Kant vorbeste de 4 antinomii ale ratiunii pure (contradictii in care ratiunea se afirma atunci cand cauta adevaruri metafizice)
- Lumea finita - infinita
- Lumea compusa din elemente simple sau dintr-o materie divizibila la infinit.
- Lumea este in intregime determinata cauzal sau nu (libertate)
- In Univers totul este contingent sau totul este necesar
La primele 2 categorii spune Kant atat teza cat si antiteza sunt false iar in urmatoarele ambele sunt adevarate. Primele 2 antinomii considera lumea ca si cum ar fi in totalitatea ei un fenomen, deci obiectul unor experiente posibile dar lumea nu poate fi pentru noi un fenomen pentru ca nu este forma apriori a sensibilitatii noastre, deci lumea nu este spatiala iar intrebarea daca lumea este infinita sau finita nu are sens. La fel si cea de-a doua antinomie
Celelalte doua sunt adevarate pentru ca daca consideram lumea ca fenomene in cuprinsul ei totul este determinat caci categoria cauzalitatii este esentiala si necesara. Daca lumea este considerata lucru in sine ea nu este supusa cauzalitatii si in ea exista libertate
Formele intelectului la Immanuel Kant
Formele intelectului nu sunt intuitii ci notiuni sau concepte. Exista concepet care provin din experienta numite concepte empirice si altele care provin din intelect numite concepete pure. Dupa exemplul lui Aristotel, Kant le va numi categori. Intelectul leaga diferite reprezentari sau legaturi ce se realizeaza prin judecata. Intelectul poate fi reprezentat ca o facultate de judecata.
Kant face impartirea judecatilor dupa cantitate, dupa calitate dar si dupa relatie si modalitate.
Categoriile cantitatii: unitate, multiplicitate si totalitate
Categoriile calitatii: realitate, negatie, limitatie
Categoriile relatiei: inerenta si substanta, substanta si accident, cauzalitate si dependenta (cauza-efect), de comitate (actiune reciproca activ- pasiv)
Categoriile modalitatii: posibilitate, nonposibilitate, existenta, nonexistenta, contingenta
In cele 4 criterii sunt cate 3 categorii, de regula a 3-a ramane ca si combinatie dintre celelalte 2
Kant face impartirea judecatilor dupa cantitate, dupa calitate dar si dupa relatie si modalitate.
Categoriile cantitatii: unitate, multiplicitate si totalitate
Categoriile calitatii: realitate, negatie, limitatie
Categoriile relatiei: inerenta si substanta, substanta si accident, cauzalitate si dependenta (cauza-efect), de comitate (actiune reciproca activ- pasiv)
Categoriile modalitatii: posibilitate, nonposibilitate, existenta, nonexistenta, contingenta
In cele 4 criterii sunt cate 3 categorii, de regula a 3-a ramane ca si combinatie dintre celelalte 2
Sunday, June 6, 2010
Friday, June 4, 2010
Deja e legenda
ntr-o zi la facultate, eu stelistul si ceilalti doi prieteni, unul dinamovist convins celalalt fan Rapid inca din copilarie am inceput o conversatie interesanta despre fotbal. Fiecare ne-am sustinut punctul de vedere cu privire la meciurile din Liga Campionilor, mai exact din semifinalele acestei competitii si, nimeni nu stie cum si de ce am ajuns la vechea problema: care e cea mai buna echipa din Romania? Desi raspunsul era evident, niciunul nu a recunoscut adevarul gol-golut aducand argumente, unele mai interesante altele chiar ridicole. Atunci ne-am dat seama ca ne place sa vorbim despre fotbal si ca suntem dependenti de acest sport. Dupa cateva ore de discutii captivante am lansat ideea blogului:Fotbal Addict! Numele blogului a fost o adevarata nebunie pentru ca pana am ajuns la forma finala am gasit cele mai ciudate nume, dintre care imi amintesc Offside blog, Fotbal field ori Fanball. Apoi am ajuns acasa si in aceeasi zi l-am creat, l-am botezat dar nu am stiut ca sa scriu la descriere. Dar dupa cateva ore de stors creierii am avut o revelatie si asa blogul nostru a devenit blogul scris de un stelist, un dinamovist si un rapidist, trei prieteni dependenti de fotbal si nu numai.
Ideea a prins asa ca intr-o saptamana blogul nostru a devenit legenda!
Restul e istorie
Tuesday, June 1, 2010
Sarutul
Istoricii n-au foarte multe date exacte despre perioada in care sarutul a inceput sa devina popular. In textele lui Vedic Sanskrit, scrise in India in jurul anul 1500 apar descrieri cu personaje ce se saruta.
Asta nu inseamna insa ca nimeni nu s-a mai sarutat inainte de aceasta data sau ca indienii au fost primi care au practicat sarutul. Artistii si scriitorii considerau sarutul mult prea intim pentru a aparea in arta si literatura.
Sarutul a ramas o activitate intima si privata si n-a aparut si-n alte scrieri multi ani dupa scrierile lui Vedic. Poemul indian Mahabharata descrie sarutul pe buze ca un semn de afectiune.
Poemul a fost transmis oral in cultura indiana. Textele Vatsyayana Kamasutram si Kama sutra, de asemenea descriu si ele o varietate de saruturi. Antropologii cred ca sarutul a devenit cunoscut si invatat de greci cand Alexander a invadat India in 326 b.c.
De asemenea romanii se salutau sarutandu-si prietenii si membrii familiei iar cetatenii sarutau mana domnitorului. Bineinteles ca partenerii implicati in relatii romantice se sarutau. Romanii au venit cu diferite categorii de sarut:
Osculum – sarutul pe obraz
Basium – sarutul pe buze
Savolium – semnifica un sarut pasional
Asta nu inseamna insa ca nimeni nu s-a mai sarutat inainte de aceasta data sau ca indienii au fost primi care au practicat sarutul. Artistii si scriitorii considerau sarutul mult prea intim pentru a aparea in arta si literatura.
Sarutul a ramas o activitate intima si privata si n-a aparut si-n alte scrieri multi ani dupa scrierile lui Vedic. Poemul indian Mahabharata descrie sarutul pe buze ca un semn de afectiune.
Poemul a fost transmis oral in cultura indiana. Textele Vatsyayana Kamasutram si Kama sutra, de asemenea descriu si ele o varietate de saruturi. Antropologii cred ca sarutul a devenit cunoscut si invatat de greci cand Alexander a invadat India in 326 b.c.
De asemenea romanii se salutau sarutandu-si prietenii si membrii familiei iar cetatenii sarutau mana domnitorului. Bineinteles ca partenerii implicati in relatii romantice se sarutau. Romanii au venit cu diferite categorii de sarut:
Osculum – sarutul pe obraz
Basium – sarutul pe buze
Savolium – semnifica un sarut pasional
Thursday, April 29, 2010
Cat timp le-a luat jurnalistilor sa invete ce inseamna "@"
Tin minte ca acu cativa ani a fost chiar o dezbatere pentru a-i da un nume acestui semn destul de folosit si au ajuns la conculzia ca se numeste nici mai mult, nici mai putin..."coada de maimuta". Explicatia era ca numele a fost ales din cauza aspectului "@". Nu a trecut mult si l-au denumit "aron"(asta nu mai stiu de le ce vine).
Pana mai ieri toata lumea ii spunea ori "aron" ori "coada de maimuta" si erau mandri de aceste denumiri, dar acum(cand au aflat ce inseamna) nici macar nu-l mai folosesc ci il scriu asa: "[at]"
Nu sunt deontologii niste ipocriti?
Pana mai ieri toata lumea ii spunea ori "aron" ori "coada de maimuta" si erau mandri de aceste denumiri, dar acum(cand au aflat ce inseamna) nici macar nu-l mai folosesc ci il scriu asa: "[at]"
Nu sunt deontologii niste ipocriti?
Sunday, April 11, 2010
Reclama asta la vodafone e o reclama ascunsa la facebook
E ceva ciudat ca intr-o reclama la un produs(in cazul de fata vodafone) sa fie remarcat un alt produs, cum ar fi reteaua de socializare facebook.Numai mie mi se pare ca se insista mai mult pe cuvantul facebook decat pe vodafone?
Daca nu ma credeti delectativa cu privirea si spuneti daca nu am dreptate:
Daca nu ma credeti delectativa cu privirea si spuneti daca nu am dreptate:
Sunday, February 28, 2010
Ce am mai debitat
Exista mai multe criterii dupa care poti clasifica femeile: dupa culoare(par, unghii, ochi,nas,etc), marime(mari sau mici), gusturi(cele 4 gusturi), imagine(clara sau opaca),miros(de tigari, de bautura, de parfum prost,de haine made in china, etc), convingeri(au sau nu au), idei(proaste sau foarte proaste),si pot continua la nesfarsit....dar de ce sa imi irosesc timpul clasificand stiind ca fiecare e unica in felul ei, iar daca gasesti doua la fel, ori esti orb ori nu gandesti.............................................................. raspuns la intrebare: femeia virgina si lesbiana insarcinata cu gemeni care are par pe spate si fumeaza Jack Daniels;)
5 aprilie 2009, 17:05
cand o sa inceteze barbatii cu prejudecatiile fata de femei si vor recunoaste ca ele sunt mult mai profunde si mai inteligente ca ei?
5 aprilie 2009, 17:09
5 aprilie 2009, 17:05
cand o sa inceteze barbatii cu prejudecatiile fata de femei si vor recunoaste ca ele sunt mult mai profunde si mai inteligente ca ei?
5 aprilie 2009, 17:09
Tuesday, February 23, 2010
Campania "Calitate in educatie" a aparut la ziar
Exact cand am vrut sa sterg pagina de pe blog cu campania "Calitate nu cantitate" numita si "Calitate in educatie" lansata de Sandu Barbu anul trecut a aparut si minunea. Dorin Stef, redactor sef la Glasul Maramuresului(ziarul pe care nu il gasesc eu la chioscuri dupa 12 deoarece e foarte cautat in Baia Mare dar mai ales in tot Maramuresul)m-a convins ca o astfel de campanie nu poate sa moara asa de repede.
Asadar, articolul a aparut in ziarul Glasul tiparit dar si online alaturi de 2 articole ale lui Alecs si de articolul semnat JustAsmallGirl despre colegul meu de la facultate(prietenul autoarei de pe justasmallgirl.blogspot.com,personajul principal al articolului numit Gri) care tocmai a implinit 21 de primaveri si a primit un cadou enorm din partea prietenei sale. Sa nu mai vorbim de Alecs care s-a mandrit cu articolele sale pana si pe reteaua de socializare Twiter.
Sunt extrem de incantat de acest demers al dl-ului Dorin Stef, ii multumesc pe aceasta cale si il indemn sa promoveze si altte bloguri la fel cum a facut cu primele trei.
Asadar, articolul a aparut in ziarul Glasul tiparit dar si online alaturi de 2 articole ale lui Alecs si de articolul semnat JustAsmallGirl despre colegul meu de la facultate(prietenul autoarei de pe justasmallgirl.blogspot.com,personajul principal al articolului numit Gri) care tocmai a implinit 21 de primaveri si a primit un cadou enorm din partea prietenei sale. Sa nu mai vorbim de Alecs care s-a mandrit cu articolele sale pana si pe reteaua de socializare Twiter.
Sunt extrem de incantat de acest demers al dl-ului Dorin Stef, ii multumesc pe aceasta cale si il indemn sa promoveze si altte bloguri la fel cum a facut cu primele trei.
Sunday, January 31, 2010
Un cioban din Horezu cauta stana de oi la mine pe blog

Google mi-a trimis pe blog un cioban care se pare ca se afla in gara de la Horezu si isi cauta p-aci pe blogul meu o stana de oi, pe care probabil ar fi vrut sa o cumpere(sau cel putin asta e scenariul creat de mine).
Regret sa-l dezamagesc dar stana de oi de pe blogul meu nu e de vanzare, e nepretuita :))
Pe langa ciobanul horezuian google mi-a mai trimis si cetateni mai deosebiti, unul de prin Bucuresti cauta informatii despre cartierul Hotvon din Baia Mare, altul cauta un fus maramuresean, altul vroia sa afle de pe blogul meu ce e aia teorie a formelor fara fond si cel mai important un pietro-nemtean(nemtean pe limba romana) a cautat minunatiile maramuresului si a fost directionat spre acest blog...e adevarat ca e o minunatie maramureseana acest blog da n-am stiut ca motoarele de cautare stiu acest lucru.
In concluzie, aceasta minunatie de blog e centrul valorilor maramuresului... sau asa crede google :D
Update; mai nou se cauta si oi pe ast blog, oi din 2010?!...dupa parera mea de cioban amator oile din 2010 sunt mielusei inca, dar poate ciobanul vasluian stie mai bine...la inceput mi s-a parut comic dar astia de la google incearca sa faca din ast blog centrul mioritelor...daca vroiam sa fac o asociatie a ciobanilor intelegeam si eu, dar asa ce pot sa zic? Mergem inainte chiar daca asta inseamna sa fim "contra curentului"(alta sintagma care duce spre blogul meu) ca asa zice google.
Fericiti sunt cei saraci cu google!!!
Saturday, January 23, 2010
Annamaria Somay linkeaza spre blogul meu
Nu stiu de unde si pana unde dar Annamaria Somay linkeaza spre blogul meu. Am observat acum si nu stiu cum am ajuns asa apreciat peste noapte...o fii vorba de firea mea de "jurnalist" sau ce? Probabil ca ea nu stie ca i-am criticat poza de la profil pe un site de stiri local :D... sau doar mie mi se pare ca aia e poza de hi5 nu de jurnalista? Oricum, din cate am auzit fata stie meserie si nu glumeste cand ajuta o echipa aflata in pragul falimentului...demers, zic eu, sortit esecului deoarece FC Baia Mare se stinge din cauza conducerii ca un bolnav in coma profunda. Revenind la profunda noastra intrebare am pus si eu link ca doar nu ma las mai prejos!
Thursday, January 21, 2010
Sunday, January 10, 2010
N-am mai vazut asa ceva de la meciul Dinamo-Foresta sau Boro-Steaua
Tipic pentru Carlos Fernandes fostul portatr al Stelei din semifinala cupei UEFA cu Boro sa gafeze de 2 ori(la fel ca in meciul de azi dintre Angola si Mali). Acest meci in care echipa lui Carlos, Angola a avut la un moment dat 4-0 a reusit, cum numai ei stiu sa se lase egalati cu doua goluri inscrise in minutele de prelungire.
Vedeti aici cu ce au gresit angolezii cand l-au repatriat pe Carlos(care joaca in nationala Angolei pentru ca a avut o bunica cu origini din acea tara dupa ce a fost portarul de rezerva al Portugalei)
Si aici meciul Dinamo-Foresta 4-5
Vedeti aici cu ce au gresit angolezii cand l-au repatriat pe Carlos(care joaca in nationala Angolei pentru ca a avut o bunica cu origini din acea tara dupa ce a fost portarul de rezerva al Portugalei)
Si aici meciul Dinamo-Foresta 4-5
Labels:
angola,
cupa africii,
mali,
sport,
tipic pentru carlos
Friday, January 8, 2010
blogspot sau wordpress?
Am avut sansa sa lucrez pe ambele platforme blogging si pot spune ca fiecare are avantajele sale. Platforma blogspot se adreseaza in mod special blogurilor personale si de comunitate pe cand wordpress se adreseaza cu precadere celor care vor sa duca blogul la nivel de arta sau chiar afacere. Amandoua sunt gratuite dar blogspot e mai gratuit decat wordpress deci mai accesibil tuturor. Interfetele celor doua platforme difera dar, in mare ofera aceleasi servicii. Blogspot-ul are ca plus serviciul AdSens iar wordpress-ul designul mai atragator. Indiferent ce platforma alegeti, calitatea blogului e cea care va aduce trafic si nu neaparat servicile oferite.
Thursday, January 7, 2010
Schimba scula veche cu una noua
Sa vedeti ce mi so intamplat azi. Suna cineva la interfon, hapt cand dormeam mai bine si ca Habaucu ma duc sa vad cine indrazneste sa ma bata la icre. Pa cand ajung si intreb “cine naiba te pus sa suni la mine?” imi raspunde cu o voce de papagal, “posta postala!”(nu era de ajuns ca e posta da e si postreala). Dau sa ii deschid ca vreu sa ma sune si data viitoare(am fost prost cand eram mic) si cobor de la etajul 9 pe scari( ca liftu’ nu functioneaza de la revoluie)si vad stupeziat ca in loc de facturi(mam bucurat totusi ) era o revista de la Prakticar. Pre prima pagina observ , ca prin ceatza, campania “Schimba scula veche cu una noua”(mai jos “cumperi acum, platesti de te ustura mai tarziu”). Bah da astia ce cred ca santem noi?, lasa ca ii buna scula pe care o am, chiar daca da rateuri cateodata! Amu nu ma lamentez, ca si lastunul las da la programul “rabla”, da am intzeles ca nu pot sa “instrainez” bonul pentru bautura si tzigari, asa ca il inchiriez cu “tura” la baietzii din cartier amatori de senzatii tari.
Tuesday, January 5, 2010
zelist, zoso si...nimic interesant
Am intrat de doua ori pe blogul lui zoso.
Prima oara cand mi-am inscris blogul pe zelist am observat ca zoso.ro e pe primul loc si mirat am intrat sa vad cel mai bun blog din Romania...nu am citit nimic interesant doar stiri expirate trecute printr-o recenzie ca google sa i le recunoasca "originale" si poze de cand se dadea cu barca prin belti sau de cand se dadea in caruselu' pentru copii mici prin nustiuce tara ieftina. A doua oara am intrat acum datorita unui articol de-al chinezului unde mi-am spus si eu parerea(proasta sau "pe nicaeri")..si tot aceleasi articole copiate din can-can sau alt ziar de genul, ori stiri pe care le putem citi cu totii direct de pe google fara sa mai fie nevoie de aportul intelectual al zosoului. Spre deosebire de prima mea vizita pe acest blo acum am intrat sa vad "cine este zoso" deoarece pentru mine era un nimeni pana acum si ghici ce?...tot un nimeni a ramas(pentru mine). A ramas un nimeni pentru ca nu am auzit de niciun site la care a lucrat si a castigat niste premii adresate bloggerilor, informatie inutila deoarece daca era o persoana cunoscuta auzea si bunicu' de premile alea. Dar nu m-am oprit aici pentru ca am intrat si pe subdomeniu "de ce reveniti?" ca sa vad de ce acest blog e cel mai urmarit din tara si stupoare!!!...nici un argument sa citesti blogul asta! Intrati si convingeti-va!!....poate gresesc eu
Prima oara cand mi-am inscris blogul pe zelist am observat ca zoso.ro e pe primul loc si mirat am intrat sa vad cel mai bun blog din Romania...nu am citit nimic interesant doar stiri expirate trecute printr-o recenzie ca google sa i le recunoasca "originale" si poze de cand se dadea cu barca prin belti sau de cand se dadea in caruselu' pentru copii mici prin nustiuce tara ieftina. A doua oara am intrat acum datorita unui articol de-al chinezului unde mi-am spus si eu parerea(proasta sau "pe nicaeri")..si tot aceleasi articole copiate din can-can sau alt ziar de genul, ori stiri pe care le putem citi cu totii direct de pe google fara sa mai fie nevoie de aportul intelectual al zosoului. Spre deosebire de prima mea vizita pe acest blo acum am intrat sa vad "cine este zoso" deoarece pentru mine era un nimeni pana acum si ghici ce?...tot un nimeni a ramas(pentru mine). A ramas un nimeni pentru ca nu am auzit de niciun site la care a lucrat si a castigat niste premii adresate bloggerilor, informatie inutila deoarece daca era o persoana cunoscuta auzea si bunicu' de premile alea. Dar nu m-am oprit aici pentru ca am intrat si pe subdomeniu "de ce reveniti?" ca sa vad de ce acest blog e cel mai urmarit din tara si stupoare!!!...nici un argument sa citesti blogul asta! Intrati si convingeti-va!!....poate gresesc eu
Labels:
ardelean,
impotriva curentului,
zelist,
zicere,
zoso
Joi ora 22:00 universal chanel
joi la 10 seara ma gasiti pe universal chanel...de ce? uitati-va si veti vedea!
Labels:
impotriva curentului,
parerea mea,
psyho,
zad media
Sunday, January 3, 2010
vecinul de la 4 vorbind despre discriminare
Trebuie sa cadem de acord ca discriminarea e facuta din ambele parti beligerante, atat de minoritate cat si de majoritate.
Eu locuiesc intr-un bloc in care majoritatea sunt unguri( nu e ceva ciudat in orasul baiamare)si niciodata nu am avut conflicte cu ei, dar in schimb cand ies in strada de multe ori aud injuraturi antisemite intre oameni. Toti din scara imi spun "vecinul de la patru" pentru ca sunt mai nou in scara si nu considera ca e normal sa-mi spuna inca pe nume, dar nu se feresc sa zambeasca oridecate ori ne salutam si sa fie amabili fie ei de nationalitate maghiara sau nu.
Sunt sigur ca in orice comunitate diferite etnii pot ajunge la un punct comun, la un consesns daca ar gandi inainte de a arunca in stanga si dreapta cu injurii la adresa celorlati desi stiu ca marea majoritate au impregnat in memorie un instinct de conservare a "nationalitatii", dar care e depasit de multa vreme. Eu de obicei cand vad sau aud un om de alta nationalitate ma gandesc ca la baza tuturor natiunilor sta omul din care converg diferite ramuri, dar care constituie baza pentru omenire.
Eu locuiesc intr-un bloc in care majoritatea sunt unguri( nu e ceva ciudat in orasul baiamare)si niciodata nu am avut conflicte cu ei, dar in schimb cand ies in strada de multe ori aud injuraturi antisemite intre oameni. Toti din scara imi spun "vecinul de la patru" pentru ca sunt mai nou in scara si nu considera ca e normal sa-mi spuna inca pe nume, dar nu se feresc sa zambeasca oridecate ori ne salutam si sa fie amabili fie ei de nationalitate maghiara sau nu.
Sunt sigur ca in orice comunitate diferite etnii pot ajunge la un punct comun, la un consesns daca ar gandi inainte de a arunca in stanga si dreapta cu injurii la adresa celorlati desi stiu ca marea majoritate au impregnat in memorie un instinct de conservare a "nationalitatii", dar care e depasit de multa vreme. Eu de obicei cand vad sau aud un om de alta nationalitate ma gandesc ca la baza tuturor natiunilor sta omul din care converg diferite ramuri, dar care constituie baza pentru omenire.
Labels:
. parerea mea,
antisemitism,
cine sunt,
cine suntem,
discriminare,
zad media
Logica e pe bara!
A.S. Nu va lasati pacaliti de greselile intalnite in text pentru ca sunt premeditate!!!

d
Aseara am fost intr-un bar de "striptis" si impreuna cu @ angajata (la bara) am inceput sa filozofam. Vorbind despre teoriile lui Heidegger, Pascal sau Nietzsche, si despre problemele existentiala ale lumii, am ajuns sa vorbim si despre logica, dupa cum rea si normal . Lucru curios era faptul ca una dintre ele mi-a marturisit ca a facut facultatea de filosofie, la fel ca mine si isi dorea foaret mult sa devina profesoara, dar de cand a fost pusa pe bara logica, s-a gandit sa isi gaseasca un loc de munca apropiat cu materia sa preferata, adica tot pe bara.
Poate va intrebati ce e cu poza de mai sus? Ei bine, lucru firesc, aceasta discutie m-a dus cu gandul la vremurile cand mai ieseam si eu cu baietii la o "bata'n cap", asa cum ii spuneam noi acestui sport national, care alaturi de tranta ciobaneasca sunt sporturi nationale unice in lume. Legatura dintre oina, logica si stripteusa e ca toate de afla pe bara acum. Intre barea e care dintre cele trei "fenomene" merita acest lucru?
Nu imi permit sa raspund la intre bare ca trebuie sa fug deoarece imi incepe tura la firma de salubritate, va salut.............
O istorie mai altfel:orasul Baia Mare in trecut
Citeste istoria "personalizata" a Baii Mari
Baia Mare pe cartiere :D
O legenda in Baia Mare
Planetariul din Baia Mare a intrat in 2009 in criza varstei a treia :P
Un strain care apreciaza Maramuresu'
O alta "legenda" baimareana de pe Strada Scolii
O poveste trista: Politista de placintarie
O poveste amuzanta din viata sociala a baimarenilor
Baia Mare pe cartiere :D
O legenda in Baia Mare
Planetariul din Baia Mare a intrat in 2009 in criza varstei a treia :P
Un strain care apreciaza Maramuresu'
O alta "legenda" baimareana de pe Strada Scolii
O poveste trista: Politista de placintarie
O poveste amuzanta din viata sociala a baimarenilor
Subscribe to:
Posts (Atom)